יום שבת, 8 ביוני 2013

עוגת שוקולד ללא סוכר וללא גלוטן

הכל התחיל לפני משו כמו חודש בשיטוט רגיל ויומיומי באינטרנט בחיפוש אחר עוגות מעניינות. 
נתקלתי במקרה במתכון הזה שהבטיח עוגת שוקולד לא פחות ממושלמת, ללא גלוטן... 
דינג! דינג! דינג! משו אמר לי באותו רגע לשמור את המתכון במועדפים כי בטוח מתישהו אחזור אליו... 

דודתי היקרה לא אוכלת גלוטן וגם לא סוכר, וכמעט אף פעם לא יכולה לאכול או אפילו לטעום מעבודותיי...  

ובגלל שגם אני, עד לא מאד מזמן, לא יכולתי לטעום את המתכונים (מכילי הסוכר) של עצמי (כן, כן, אפייה על עיוור)
אני יודעת מה ההרגשה, ולמרות שמתרגלים - זה חסר... 

העוגה הזאת נראתה לי מתאימה במיוחד להחלפת הסוכר בתחליף סוכר וידעתי שאני אמצא את הזמן בשבילה. 


אז הנה הגיע היום ואמרתי הסופ"ש הזה, בסוף ארוחת השישי גם היא תוכל להינות מקינוח =) 






























מתחילים בהמסת שוקולד ודבש 
בפולסים של 20 שניות במיקרו עד שנמס, ומניחים בצד להתקרר... 












עכשיו, במתכון המקורי יש סוכר. אני רציתי עוגה ללא סוכר אז השתמשתי ב"סוכר לייט" שמגיע באריזה גדולה 
ואמור לשמש באפייה בכמויות של "כפית לכפית"  במקום הסוכר.
אני לא אוהבת לשים אותו באותה כמות כמו כמות הסוכר הרשומה, אני בד"כ מפחיתה.




ונעבור לביצים שהן המרכיב העיקרי בעוגה 


















מקציפים ביצים עם תחליף סוכר לקצף גבוה ובהיר

לאחר מכן יש להחליף את הוו במיקסר לוו גיטרה וממשיכים. 
מוסיפים אבקת אפיה + סודה לשתייה ומערבבים.






























מוסיפים שמן ומערבבים




























מוסיפים קורנפלור + קקאו + מלח




























ומערבבים... 




























ובסוף מוסיפים את השוקולד והדבש שהמסנו במיקרו. ומערבבים עד לאיחוד הבלילה.




























כדי שהעוגה תצא יפה וישרה אני משמנת את התחתית של תבנית עגולה, מניחה עיגול נייר אפייה,
וממשיכה לשמן את כל התבנית כולל את החלק עם נייר האפייה...

 שופכים את הבלילה




























ואופים ב160 מעלות בערך 40 דקות עד שקיסם יוצא יבש. 
אל תחכו 40 דקות כדי לבדוק תתחילו כבר אחרי חצי שעה לראות מה מצב העוגה שבתנור... 

העוגה לצערי יצאה ממש דקה... 














בגודל של חצי עוגה בערך... 
אז הכנתי עוד אחת =) 






















החלטתי להכין עוגה שמורכבת מ2 עוגות עם קרם באמצע. 
אז מיישרים את הגבעה שיש לכל עוגה כדי שיורכבו בצורה יפה.




















ועכשיו מכינים את הקצפת שתמלא את העוגה מבפנים.
השתמשתי שוב באותו תחליף סוכר ובקצת תמצית/משחת וניל בשביל הטעם.




































מקציפים את כל החומרים לקצפת יציבה. 
היא לא יוצאת יציבה כמו קצפת שמכינים עם אבקת סוכר... אבל היא בסדר




























עכשיו נחלץ אץ העוגות מהתבנית, נקלף את נייר האפייה מהתחתונה, ונמרח עליה 3/4 מכמות הקצפת.



































*כדאי להשאיר שוליים ללא קצפת כדי שלא תישפך החוצה בהרכבת העוגה*
עכשיו נניח על השכבה התחתונה עם הקצפת את שכבת העוגה השנייה. 




































ונסיר את נייר האפייה




























את העוגה ציפיתי בגנאש שוקולד פשוט - שוקולד בכמות כפולה משמנת מומסים במיקרו




























מחכים שיתקרר ויסמיך מעט - ומורחים על כללל העוגה מסביב =) 




























את הקצפת שנותרה לנו ממקודם, שמים בשקית זילוף... אני בחרתי בצנתר כוכב... 



























ומזלפים מסביב לעוגה עיגולים קטנים. הקצפת מאד רכה אז היא לא ממש שמרה על צורת הזילוף אבל לא נורא.




























על כל אחד מהעיגולים (הגדולים) הנחתי דובדבן 




























וזהו העוגה מוכנה =) יש לשמור אותה במקרר כמובן... 
היא הייתה מעט יבשה לכן העובדה ששמתי קצפת באמצע הייתה רעיון מעולה... 




























מושלמת היא לא - כבר יצא לי להכין ולטעום טובות יותר 
אבל בתור עוגה ללא גלוטן וללא סוכר היא ממש ממש מעולה! 
כל חולי הצליאק והסכרת שבעולם - תתפנקו!!! 

_________________________________________________________________________

מתכון

לעוגה עצמה - המקור של איילת הירשמן עם שינויים שלי
250 גרם שוקולד מריר ללא סוכר 
כף דבש 
5 ביצים
כוס תחליף סוכר 
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתיה 
3/4 כוס שמן 
כוס קורנפלור
2 כפות קקאו
1/4 כפית מלח 

1. ממיסים שוקולד + דבש ומניחים בצד לקירור
2. מקציפים ביצים + תחליף סוכר לקצף גבוה ובהיר
3. מחליפים את וו המיקסר לוו גיטרה.
4. מוסיפים אבקת אפייה וסודה לשתייה ומערבבים.
5. מוסיפים שמן ומערבבים.
6. מוסיפים קורנפלור + קקאו + מלח ומערבבים.
7. לבסוף מוסיפים את השוקולד והדבש שהמסנו ומערבבים עד לאיחוד.
8. אופים ב160 מעלות בערך 40 דקות עד שקיסם יוצא יבש.

*כמו שציינתי קודם, אני הכנתי 2 עוגות כאלה - אז אם בא לכם עוגה גבוהה תכפילו כמויות*

קצפת וניל
מיכל שמנת מתוקה 
2 כפות תחליף סוכר 
1 כפית תמצית וניל

מקציפים את כל החומרים לקצפת יציבה 

גנאש שוקולד
200 גרם שוקולד מריר ללא סוכר
100 מ"ל שמנת מתוקה 

1.ממיסים במיקרו בפולסים של 20 שניות ונותנים לגנאש טיפה להתקרר ולהסמיך
2.מורחים על כל העוגה 






יום שלישי, 4 ביוני 2013

"טריקולד" פירות יער

עוד לפני שבכלל פתחתי את הבלוג והוא רק היה במחשבה איפשהו בראש שלי
ראיתי באתר מנטקה את הפרוייקט "כחומר ביד הבלוגר" 
ומאותו רגע ידעתי. ברגע שאני פותחת בלוג – גם אני רוצה!!!

אז כמובן שברגע שנפתח הבלוג פניתי לאחראית הפרויקט וביקשתי להצטרף =)

אחרי קוקוס, מרשמלו ובירה, שהיו החומרים הקודמים – המרכיב של החודש הוא פירות יער.

האמת. מעולם לא השתמשתי בהם.
ריבת אוכמניות, בניסיון לא מוצלח לתקוע אותה באוזני המן בפורים, זה המקסימום התנסות שלי איתם....

ואני באמת לא מבינה למה?!?! הם כאלה יפים וטעימים ויפייייים. התאהבתי!
אני נורא אוהבת צבעים ואני פריקית בכל מה שנוגע ללסדר אותם בגוונים עולים ויורדים
ואם זה גווני ורוד וסגול אז בכללללל

בקיצור! שהתבשרתי שמדובר בפירות יער התלהבתי ממש =) 
גם חומר שלא יצא לי להתנסות איתו וגם יש כלכך הרבה סוגים!
מצאתי את עצמי הולכת לויקיפדיה לבדוק איזה מהפירות נחשבים פירות יער והחכמתי
(מסתבר שתות שדה הוא פרי יער...) 

היה לי ברור שאני לא אסתפק בפרי אחד.
אם כבר כאלה צבעים וטעמים אי אפשר לבחור רק אחד!!
וגם לא שניים... חח אני מטורפת

טוב... יותר מ3 זה כבר יותר מידי אפילו בשבילי...
ואז! קפץ בראשי רעיון! ממש כמו בסרטים עם הנורה שנדלקת – לגמרי נדלק לי הראש!
טריקולד. רק במקום 3 סוגי השוקולד שעולים בגוונים – 3 סוגי פירות יער בצבעים שונים!!

הפכתי את האינטרנט בחיפושים אחר מתכון למוס פירות יער יציב אבל בלי ג'לטין
(יש לי משו לא מוסבר נגד ג'לטין – מעדיפה לא להשתמש בו)
ולא מצאתי כלום =(
"מה? להמציא עכשיו מתכון לבד? בעצמי? איך??"
אבל לא התייאשתי. במקרה, לשבועות הכנתי עוגת גבינה עם קרם לימון לא אפוי מעליה.
"אם זה עובד עם מיץ לימון, למה שזה לא יעבוד עם מיץ מפירות אחרים?" חשבתי לעצמי...
ועפתי לנסות

מסכנות האוכמניות. באמת...
שפנות הניסיון שקרעתי להן את הצורה בכל דרך שחשבתי שתניב לי מוס בסוף.
ואח שלי – שהונחו לפניו משו כמו 6 "עוגות" יותר נכון התחלות של עוגות, שיבדוק לי אותן – רחמים עליו  

התחלתי מהמתכון הבסיסי של ווילטון שגם אותו שיניתי לבסוף.
ומה לא ניסיתי...
הקצפתי לבד, הקצפתי עם שמנת, ערבבתי עם ריבה, ערבבתי עם שוקולד לבן, ערבבתי עם גנאש לבן...
בסוף המוצלח ביותר היה לערבב עם שוקולד ולהקציף עם שמנת – ממש כמו גנאש מוקצף... 

וזה עבד! יצאה עוגה מגניבה לגמרי =) 
כדאי לכם להציץ כאן ולראות מה שאר המשתתפים הכינו החודש! 


יש להתחיל בהכנה לפחות יום לפני שמגישים... 
קודם כל צריך להכין את הקרמים מהפירות - מן סוג של ג'לי אבל לא ממש - לא מצאתי לזה שם עדיין 

השתמשתי בפירות יער קפואים מהסופר - לא פשוט להשיג טריים ודווקא אלו מהסופר היו סבבה לגמרי
לשכבה התחתונה - אוכמניות כחולות, לשכבה האמצעית - פטל שחור ואדום, ולשכבה העליונה - חמוציות
תחילה יש לטחון ולסנן כל אחד מהפירות...  














ואז שמים בסיר קורנפלור סוכר ומים, ומערבבים מעל האש עד שהסוכר נמס, 
מוסיפים חלמונים ואת מיץ הפירות ומערבבים ללא הפסקה עד שהקרם מסמיך.
כמובן יש לעשות זאת לכל פרי בנפרד. 











לאחר שהקרם הסמיך נותנים לו לבעבע עוד דקה, מורידים מהאש ומוסיפים חמאה. 
כדי לייצב קצת את הקרם החלטתי להוסיף לו שוקולד לבן 



























ממיסים את השוקולד בפולסים של 20 שניות במיקרו ובין כל חימום מערבבים טוב.
לאחר מכן מוסיפים את השוקולד לקרם שבישלנו ואז נותנים להם להתקרר בהתחלה בחוץ ואז במקרר.
















הקרם חייב להיות מאד קר לפני השלב הבא... במינימום לילה במקרר אבל עדיף יום אפילו יומיים... 



*עברו להם יומיים (במקרה שלי שלושה) והגענו לשלב בניית העוגה =)*



התחתית של העוגה היא בצק פריך פשוט. 
אפשר לעשות לה תחתית עוגיות או כל דבר אחר שמתחשק לכם - תתפרעו

כמו שכתבתי גם בפוסט הקודם אני כמעט תמיד מכינה את אותו בצק פריך 
הוא באמת באמת טעים וקשה לפספס או לפקשש איתו... 

מקרימים חמאה וסוכר, מוסיפים ביצה ותמצית/משחת וניל ומערבבים, מוסיפים קמח ומערבבים עד שמתאחד






























יוצרים מהבצק "פיתה" ומקררים לפחות שעה וחצי 

לאחר הקירור, מרדדים ומסדרים בתבנית. מחוררים בעזרת מזלג, אופים עד שמזהיב, ונותנים לזה להתקרר בצד.





































עכשיו, הכמות הזו של הבצק מיועדת לפאי גבוה. 
לא צריך את כל הכמות בשביל התחתית של העוגה... 
אז למי שבא להתעסק עם חצאי ביצים מוזמן להכין חצי מהכמות 
אבל אני פשוט מכינה את כולה ומהשאריות מכינה עוגיות - הם יוצאות ממש ממש טובות =) 




לאחר שהתחתית התקררה מתחילים בהכנת המוסים 
בקערת מיקסר שמים את קרם הפירות והשוקולד הקר, שמנת מתוקה, ופודינג וניל



































ומקציפים למוס יציב. 




























משטחים את המוס בתבנית ומכניסים למקרר לשעה וחצי - שעתיים להתייצבות 
רק אז מכינים את המוס הבא. חוזרים על אותה פעולה בדיוק 3 פעמים עם כל אחד מהקרמים. 































נותנים לעוגה להתקרר ולהתייצב עוד לפחות 5-6 שעות במקרר אבל עדיף באמת כמה שיותר. 

וזהו =) 




























העוגה יצאה ממש ממש ממש טעימה! 



























אומנם היא יצאה די רכה ועננית כזאת
וגם כבר נורא חם (איכסה קיץ!) והמוסים לא מגיבים כזה טוב לחום

זה יהיה מושלם לדעתי להכין באותה דרך במקום עוגה גדולה - מוסים אישיים בכוסות 




























אבל גם בעוגה זה לגמרי עובד 
היא התחסלה עד הפירור האחרון! 

_________________________________________________________________________

מתכון

שלב ראשון של המוסים - קרם הפירות המבושל:
המתכון המקורי של ווילטון אבל שיניתי כמויות כדי שיהיה פחות מתוק ויותר טעם של פרי 

חצי כוס סוכר
4 כפות קורנפלור
כוס מים
כוס מיץ פרי מסונן
4 חלמונים "מקושקשים"
30 גרם חמאה
100 גרם שוקולד לבן

1. בסיר או מחבת מערבבים סוכר + קורנפלור + מים
2. מבשלים מעט על אש קטנה עד שהכל נמס
3. מוסיפים חלמונים + מיץ פרי
4. מבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב ללא הפסקה! עד שמסמיך
5. כשהקרם סמיך נותנים לו לבעבע עוד דקה, מורידים מהאש ומערבבים את החמאה
6. ממיסים 100 גרם שוקולד לבן ומערבבים עם קרם הפרי
7. מקררים לחלוטין בטמפרטורת החדר ואז במקרר לפחות לילה (עדיף יום יומיים לפני)


תחתית בצק פריך - מתוך "עוגת תפוחים (נירית)":
200 גרם חמאה
¾ כוס סוכר
1 ביצה
כפית תמצית וניל
כוס קמח תופח
2 כוסות קמח רגיל

1. מקרימים את החמאה והסוכר במיקסר עם וו גיטרה
2. מוסיפים ביצה ותמצית וניל וממשיכים לערבב במיקסר
3. מוסיפים קמח ומאחדים לבצק אחיד (לערבב כמה שפחות)
4. מקררים שעה בערך במקרר
5. מרדדים לעלה בעובי שבא לכם ומרפדים תבנית
6. מחוררים עם מזלג
7. אופים ב180 מעלות עד שמזהיב
8. מקררים לחלוטין בטמפרטורת החדר

שלב שני - הכנת המוסים והרכבת העוגה:
קרם קר מוכן מהשלב הראשון
חצי כוס שמנת מתוקה
2 כפות פודינג וניל

מקציפים את הקרם + הפודינג + השמנת המתוקה לקרם יציב
משטחים בתבנית ומקררים שעה וחצי - שעתיים לפני השכבה הבאה
לאחר הרכבת 3 השכבות יש לקרר את העוגה לפחות 5-6 שעות.